Sydsvenskan meddelar idag (22/10) följande:

Lunds universitet blir vegetariskt vid möten och konferenser

Det är universitets sk miljöchef som talar om ett beslut som måste ha förankrats på högre ort (i administrativ mening, nota bene !). Forskare och lärare höjer på ögonbrynen. Lundaspexarna skrattar ihjäl sig.

Vi ser alltså hur en politiskt bestämd åsikt – som omfattas av ett fåtal svenskar – nu ska visas upp vid möten och konferenser. Möjligheten att välja vegetariskt är en sak. Men att bestämma köttförbud för alla deltagare vid konferenser od är hysteriskt. Och auktoritärt.

Det sjukaste är att universitetets ledning inte förstår att man gör bort sig. Särskilt utländska gäster måste undra över att en politisk agenda ska tryckas i halsen på dem som är hungriga. Der rör sig om politik, politik och åter politik. Kritiskt förnuft finns över huvud taget på agendan: nu gäller det symboler. Och måltidsglädjens förfall. Och detta sker på ett universitet!

Okej att måltidsgästerna i stället kan välja att gå till korvmojen. Och då glädja sig över den frihet som ändå finns kvar – med ilskna och komiska ord och tankar över den organisation man gästar. Men själva tanken att reglera varje vrå av det mänskliga livet är sannerligen skrämmande. Att det sker vid ett av landets största och äldsta universitet är ett tecken på politisk underkastelse i stil med 1800-talets prästvälde i Lund.

Ett rimligt steg vore att säga upp miljöchefen (och andra bakom beslutet) och med deta första steg inleda i en förnuftig frihetsrörelse. Bara tanken om existensen av en chef för miljön på ett lärosäte för fria tankar får mig att tappa matlusten.

Torsten Sandström