Alla bör se det, men få skriver om det.

Jag tänker nu på mediasamhällets utveckling, ett race to the bottom. Själv plågas jag av svenska mediers alltmer flummiga reportage. Inte genomgående förstås, stjärnor glimmar ibland till. Men tendensen är klar. Samtidigt går journalister samman i i upprop mot att de utsätts för hot och hat på grund av naturlig kritik mot deras ofta sjuka verksamhet.

Läsaren av min blogg har mött mitt återkommande tema om åsiktsjournalistikens och navelskådandets dominans av den mediala arenan. Problemet är nu att tidigare återhållsamhet och krav på sans nu alltmer tycks försvinna. Kändiskulten gör att mediernas badkar med svammel svämmar över.

Jag skriver detta efter att läst om SVT:s senaste inslag i jakten mot botten. Nu gäller det uppgifter om att Stina Wollter fått en egen tv-serie ”Naken med Stina Wollter”. Hon ska snacka med avklädda personer som hon även ska föreviga i bilder som hon antas kunna skapa.

Jag har svårt att tänka mig en person som mer än Wollter uppfyller bilden av det svenska mediala kändiseriet. Hon saknar nämligen fullständigt särskild kompetens. Wollter har blivit känd genom sin pappa. Vad hon själv åstadkommit vet nog ingen (rollen som konstnär är främst självupplevd i dagens kulturliv av kvalificerat nonsens). Hon har med intensitet endast klamrat sig fast i rollen som pappans kompanjon. Att hon tyvärr även tagit över en del av faderns kommunism syns i närtid genom hennes stöd för Hamas och kritik av Israels försvarskrig.

Mig veterligen har Wollter inte utmärkt sig på annat vis än viljan att vika ut sig själv. Hon har kallat sig ”kroppskonstnär”, dvs ännu ett steg mot intighetens konst. Och det är antagligen i denna roll som SVT nu ska låta hennes marknadsföra sig själv och hennes futiliteter. Man anar att SVT:s ekonomi är pressad och att företag tvingas söka efter medverkande kändisar från C-laget (som kämpar för att hålla sig kända och därför tar mindre betalt).

Public service möjliga framtid ligger enligt min åsikt i ett avsteg från mediasamhällets brutala kommersialisering och satsning på simpla nöjen och liknande strunt. Att strunta i Wollter och satsa på samhällsfakta vore att ge allmänheten en service som kan motivera tvångsavgifter via lagstiftning!

Men SVT agerar tvärt emot framtidens ideal. Man gör det på ett synnerligen brutalt och alltså tydligt vis genom att visa folk som gifter sig vid första ögonkastet, vem dom bor i fixade hem, meningslösa tävlingar och mycket annat som bara kan ses som ett sätt att bedöva människor i tevesoffan. Att sedan större delen av landets unga struntar i SVT och kollar än värre program från nätet är bara en beskrivning av eländets vidd. Mediesamhällets strunt har blivit den minsta gemensamma nämnaren. Nu ska alltså Stina Wolter få sin försörjning genom tvång mot svenska folket att betala hennes navelskådning.

Min slutsats är därför att public service antingen snarast ska läggas ned eller i bantat skick tvingas satsa på viktiga frågor för det svenska samhället. Det krävs lagstiftning för att befria svenska folket från SVT:s spridande av droger.

Torsten Sandström