Den ”gröna revolutionen” går utför, tycks det. Flera nationer inom EU har svårigheter med sina sk gröna satsningar. Våldsamma drömmar har övertrumfat sunt försiktigt tänkande. Det gäller framför allt inom bil- och energisektorerna. och framför allt från politiker med makt över offentliga pengar (och politikernas korrupta drängar som vill göra klipp). Intryck skapas av att Gretas T är näringsminister. I norra Sverige har en form av panik infunnit sig, såväl hos SSAB , Northvolt och andra företag. Dessutom har flera kommuner fått ekonomiska problem.

Nu ser vi således de dystra följderna tydligt av extasen rörande Northvolt. Bolagets ägare har spekulerat på tämligen lösa boliner, förefaller det. Många mindre fordringsägare får inte sina krav betalda. De som utfört substantiella insatser.

Däremot betalar Northvolt flera hundra miljoner igår till Skatteverket. Det fjäskas med andra ord för den stora svenska staten för att slippa konkurs, medan mindre företags fordringar läggs på smältande is. Om Northvolt håller sig väl med staten hoppas man uppenbarligen på ytterligare pengar till sitt gröna ofantliga äventyr. De små företagen är bara strunt i sammanhanget.

Det är tragiskt. Men det är det nya storskaliga statsfinansiella företagandets logik. Alltså riskkapital i politisk regi. Planekonomiska äventyrligheter har blivit den nya modellen i EU. Svenskarna är med på tåget utför.

Torsten Sandström