Jag förvånas inte längre över regimen i Malmö kommun. En nyrekryterad dirigent för stadens orkester

har flytt Storbritannien för jobbet i Malmö, enligt rubriken rörande en intervju i Sydsvenskan den 22/9:

Därför pratar MSO:s nya chefdirigent om socialism, rättvisa och goda exempel

Alltså den Gamala vanliga socialist-trall som svenska journalister gillar.

Men valet bekräftar att Malmö kommun inte söker den mest kompetente, utan den person som har rätt politiska åsikter. Om jag ska skratta eller gråta är oklart. Men Malmö kommuns färdväg tycks genomgående bära åt fel håll. Genom statbidrag i miljardklassen håller sig kommunen flytande. Och lyckas på så vis leva över sina egna tillgångar (dvs invånarnas betalning av skatt).

Att Sydsvenska gillar valet av en vänstern som dirigent förvånar mig inte det minsta. För kommunen gäller som bekant rättning vänster.

Det vi ser belyser enligt min mening att Sverige har fel kurs. I vårt land finns en klyfta inom den offentliga sektorn. På ena sidan hörs rop om mer politik, dvs jämlikhet, ökad byråkrati och högre skatter. Å andra sidan framställs nyktra krav på att det offentliga ska drivas efter olika samhällsområdens primära uppgifter (och inte mot orealistiska politiska drömmar). Skolan ska förmedla kunskaper och inte i första hand jämlikhet. Regioner/landsting ska ta hand om folks sjukdomar och inte alltmer syssla med byråkrati. Kulturen ska förmedla intellektuell verksamhet och inte politiska jippon i stil med installationskonst eller dragqueens sagoläsande för oskyldiga barn. Osv. Svenska folket betalar skatt för att få vardagliga problem hanterade på ett kvalificerat vis – och inte för att läxas upp av naiva politiker.

Det är hög tid att kraftigt reducera politikens omfattning inom samhällsområden där det finns experter – lärare och vårdpersonal – som ska ges möjlighet att öka sina basala insatser. Sveriges kår av journalister – dvs huvuddelen av den – bedriver också politisk verksamhet oh medverkar på så vis att driva nationen nedför ett sluttande plan.

Torsten Sandström