DN den 22/9 innehåller ett upprop från 74 journalister mot att de drabbas av hat i sociala medier. Så här lyder litanian:

”För många av oss handlar det om regelbundna och förutsägbara attacker. För några av oss har det lett till stort personligt lidande och till att vi tvekar att göra det vårt yrke kräver – undersöka fakta, granska makten och förmedla kunskap”

Först vill jag säga att jag ogillar våld och hot. Men detta rör inte upproret främst, ty det kan inte vara så vanligt mot folk i elfenbenstorn. Däremot kan skarp kritik – närmast hatisk – var något som de och alla andra tvingas leva med. I synnerhet journalister som har till uppgift att säga obekväma saker.

Andemeningen i uppropet tycks vara att undertecknarna inte bär något ansvar utan bara utsätts för hat. Det är ett märkligt bevis på bristande självkritik. Den som säger eller skriver något som andra tycker är dumt måste stå för fin handling. Och ytterst tåla hat.

Den dåliga självinsikten sammanhänger med att journalister tror sig vara sanningssägare. Så är det numera alltmer sällan. De gör nämligen ofta ingen tydlig gräns mellan fakta och åsikter – de senare dominerar tyvärr bilden alltmer. Då måste man tåla verbala smällar från oliktänkande! Varför ska man respektera en propagandist och inte ha rätt att ge svar på tal? Den fjärde statsmaktens sak är inte att sprida egna åsikter, utan att peka på kritiska fakta gentemot maktens etablissemang!

Bland undertecknarna finns några från det som så fint kallas ”public service”, dvs de medier som finansieras genom statligt tvång. Här gäller som bekant i lag ett förbud mot politiskt beroende opinionsbildning. Att sprida egna åsikter är här en synd, även ett lagbrott, men något som ändå sker varje dag. Som tittare eller lyssnare måste du och jag givetvis ha rätt att med hårda ord slå tillbaka mot dessa taskspelare.

Åsiktsjournalistiken är en del av PK-samhället. Det bestående samhället, med dess demokartiska brister, värnas genom mediernas legosoldater. De agerar dom motsatsen till en statsmakt. De är inte värda professionell respekt. Den bilreparatör som fuskar blir ofta med all rätt bryskt tillrättavisad. Samma dag gäller mediernas verbala fuskare. Tyvärr vet många av dem inte att de bedrar publiken. De är nämligen så övertygade om att de talar sanning. Eller om de har dåligt samvete – något många sannerligen bör ha – så ber de för sin sjuka mor, som man brukar säga.

Om jag talar sanning är obevisat. Bloggen är min egen – ett andningshål med flera tusen följare. Men jag tror att jag oftast talar med fakta i ryggen. Den som tycker något annat får gärna höra av sig med tuffa ord. Jag är ingen legosoldat som tror mig vara ofelbar.

Torsten Sandström