I det svenska samhället av idag genomsyras allt av politik, närmare bestämt den vänsterliberala variant som dominerat vår nation i många år. I mitt idealsamhälle styrs samtalet och politisk problemlösning av studier om verkligheten , dvs människors reella handlingar och preferenser. Det innebär att statistik, faktiska skeenden och reella beslut står i centrum. Men något sådant sker inte i elitens och den politiska klassens nya samhälle. Där står politisk ideologi i främsta ledet. Och här presenteras storslagna drömmar som tycks omöjliga att förverkliga. Men vackra kan de förstås vara!

Det är sorgligt att politiken numera alltmer även dominerar forskningen. Inte bara samhällsvetenskapen, där ideologiska dogmer normalt sedan länge haft stort spelrum, delvis på grund av att åtskilliga ämnen inte sällan vilar på lös vetenskaplig grund, så att åsikter ”kan ges vetenskapliga kläder”. Faktiskt även inom naturvetenskapen där framför allt FN genom sin politiska spjutspets IPCC lyckats förvrida studierna i klimatskräckens riktning (i den sammanfattning IPCC ger till politikerna). Till saken hör att horder av klimatforskare inte alls sysslar med naturvetenskap, utan med tämligen lösa påståenden om uppvärmningens samhällseffekter.

Nu ett anknytande ämne. Jag tänker på ett uttalande av kriminologen Manne Gerell, lektor vid vänsterideologins sydsvenska fäste, dvs Malmö universitet. I SR P1 den 26/8 diskuterades rekryteringen av svenska ungdomar som legomördare i Danmark. Gerell är mediernas favorit, sedan Jerzy Sarnecki av allt att döma gjort bort sig som kriminolog. Men Gerell tycks vara av samma skrot och korn. Han levererade det svar på legomördandet som svenska medier och politiker vill höra. Jag citerar:

”Det är klart att det är ett misslyckande för samhället”

Att något gått fel är självklart. Men vad är det som man borde ha kunnat ändra på om man för flera år sedan tänkt efter på ett klokt och försiktigt vis? Inte har väl den svenska nationen sagt åt de unga brottslingarna att ägna sig år dödligt våld? Vanliga svenskar är ju förfärade, så något folkligt stöd kan man inte påstå att legomördarna haft. Däremot har nationens politiska partier – men inte alla – fört en politik som statistiskt sett måste skapa en betydande kriminell minoritet.

Jag tänker på den invandring som de etablerade partierna med öppna ögon (även öppna hjärtan!) ställt sig bakom under de senaste 20 åren. Politiken har inneburit en invandring av omkring 2 miljoner utlänningar, av vilka många varit lågt utbildade muslimer. Dessa har som alla vet samlats i utanförskapsområden i ett Sverige som redan sedan länge lidit tungt av bostadsbrist (som för övrigt bär signum av socialdemokratins systerorganisation Hyresgästföreningen). Få arbetsgivare har kunnat anställa de svagt kompetenta nyanlända, ty sossarnas fackföreningar har länge drivit på för höga ingångslöner.

I de splittrade familjer som levt på bidrag i storstädernas förorter har viljan – eller den språkliga förmågan – till studier varit låg. Åtskilliga ensamma mammor har försökt ta hand om sina vilsna killar. Utan framgång ofta. De unga männen har sett hur jämnåriga unga infödda svenskar levt i en relativ gräddfil. Skolstudier är inte ett verktyg för framgång i förras ögon. Däremot kan våld och dödande ge respekt och pengar.

Det uppenbara felet är alltså att politikerna tydligt valt en galen väg. Det är inte något som majoriteten av medborgare egentligen bär ansvar för. Politikerna har ju uppmanat dem att öppna sina hjärtan! Inte att satsa sina liv och frihet. Alltså borde Gerell ha svarat så här i SR.s intervju:

”Det är klart att det är ett misslyckande för politikerna

Men så sade inte Gerell. Vidare pekade han inte ut de enskilda mördarna som ansvariga. Inte heller de vänsterliberala politiker som drömt stort om öppenhet. Hos Gerell drabbade ansvaret samhället, dvs oss alla tillsammans. Alltså även mig. Jag som i åratal pläderat för att en begränsning av totalinvandringen är det nödvändiga verktyget för att slippa en bred kriminalitet och dödligt våld (från en minoritet av de nyanlända).

Gerell driver på så vis vetenskap på en politisk bas. Det är vänsterns ideologi som han odlar, dvs att brottslingar är offer för samhällets brister. Han är absolut inte ensam om att blanda politik och vetenskap. Något personligt ansvar har ingen, tycks det. Det är nämligen tabu att att tala om att invandringen haft betydelse för den dödliga våldsvågen. Med den statistiska syn på den svenska verkligheten jag redogjort för är klanvåldet – från en minoritet nyanlända – ett bevis på att den storskaliga invandringen varit huvudorsaken till samhällets kriminella våldselände.

Torsten Sandström

Även publicerad i Bulletin