Båda teveorganisationerna är startade på statligt initiativ och med pengar som folket tvingas betala. En sådan konstruktion väcker förstås farhågor. I västerlandet har man försökt reglera fram ett oberoende från statsmakten, vad gäller statliga tevebeslut. Men framgångarna har varit tveksamma. BBC klarar sig enligt min mening tämligen bra, men utsätts förstås från kritik från höger rörande självvalda anställdas politiska framfart på vänsterflygeln.

I Sverige tycks SVT segla i förlig vänstervind. Visst får bolaget inte de pengar man önskar och tvingas spara. Men de 9,2 miljarder public service (radio plus teve) får för år 2024 borde ändå räcka långt och till mycket bättre resultat om pengarna ansvänds rätt.

I Nordkoreas diktatur bestäms tv-inslagens innehåll som bekant från statens ledning. Det syns tydligt, som alla vet. I Sverige är styrningen mer raffinerad, men ändå uppenbar. Grundlagens idé om alla medborgares juridiska rättigheter är förstås omöjligt att ifrågasätta om den speglas i rapporteringen. Men politikers och journalister utvidgande tolkning måste givetvis sättas ifråga. Allt i samhället kan inte skådas och presenteras genom jämlikhetens lins. Men det är just vad som sker i vårt land från elitens sida.

I gårdagens Sportnytt vevades åter igång kampanjen för jämställd idrott. Betydligt mer än hälften av inslagen ägnades åt damsport. Framför läktare med mycket gles publik spelades fotboll, handboll mm, med varierande teknisk framgång. Att varken män eller kvinnor vill se damsport på plats borde vara en tydlig signal om vad svenskar önskar att SVT ska syssla med. Men liksom i Nordkorea är det besked från högre ort som bestämmer teveproduktionen. Som svensk ska du se massiva inslag av damsport! Basta! Det är helt enkelt ett offer på jämlikhetens altare.

Då jag ser sport vill jag se de främsta utövarna, dvs de som presterar bäst. Men ledningen för SVT har fått andra besked från nationens makthavare. Betänk det faktum – att det nationella SVT ska 50 lokala redaktioner – är något som har bestämts från ovan, även om folket normalt nöjer sig med det centrala nyhetsflödet i Sverige och utomlands, ifall det ske med högsta kvalitet. Jämlikhetssatsningen på SVT blir på så vis parodisk.

Men i själva verket är det något allvarligt som sker. Rapporteringen följer ständigt jämlikhetens tecken och vänsterliberalismens politiska vägval. Även ett barn förstår vilken väg den politiska vinden blåser, även om SVT:s förhoppning är att tittarna inte ska förstå att journalisterna lärt sig att se världen genom vänsterns prisma. Rapporteringen från Mellanöstern stödjer klart palestiniernas sak, trots att de senare intensivt samverkar med terrorister från Hamas, som dödat och tagit israeler som gisslan. Det sker så konsekvent att svenska folket invaggas i tron att det är politiska sanningar som presenteras på skärmen.

I Nordkorea tycker antagligen bara en 1 på 10 av medborgarna att de har rätt till fria val. I vårt land tror jag däremot att 9 av 10 svenska anser att journalister och politiker inte ska bestämma över vilka mediala val medborgarna ska ställas inför. Om public service öht ska existera måste en påtaglig bantning ske och framför allt måste rapporteringens oberoende granskas effektivt och inte som idag med en klackspark. Jag tänker nu på en kick vi ser på Sportnytt i damsportens Sverige.

Torsten Sandström