Mångas tankar går till presidentvalet i USA. Det är inte enkelt att ta ställning, även om man i vårt land gärna talar om liberala demokrater. För mig är det ett val mellan två obehagliga politiska lösningar. Därför gäller det att finna den av dem som trots allt är bäst.

Både Republikanska och Demokratiska partiet har en tydlig konservativ kurs. Frånsett religiösa inslag, antiabortkrav och en sliskigt överdriven kommersialism är detta enligt min mening bra. I detta perspektiv verkar ändå demokraterna mest tilltalande. Mot dem talar dock partiets kulturelit och dess liberalism, som drivit fram mycket av det som idag kallas woke, cancelkultur och politisk korrekthet.

Den senare linjen – den trånga åsiktskorridoren – har i sin tur givetvis gynnat Trump och det republikanska partiet. Även om det finns många intellektuella republikaner mot dessa inskränkningar i det öppna samtalet, är Trump som person för mig motbjudande. Han är nämligen föga intellektuell, egotrippad så det skriker om det, en mobbare, en sexist, en person som ser allt i svart-vitt, någon som inte hyllar det öppna nyanserade samtalet osv. Jag har svårt att finna något vackert att säga om Trump, mer än att han sannolikt är en bättre golfare än Biden, vilket kanske inte säger något viktigt.

Just nu verkar Trump ha övertaget i president-racet. Till stor del beror det på Bidens svaga kampanjande och hans vilja (oförmåga) att ställa upp på ett samtal i Trumps anda. För den senare passar smutskastning som hand i handske. En enkel publik hurrar.

Men nu är Biden ute ur bilden. Och Kamela Harris är kanske inte en politisk stjärna eller skicklig debattör. Det sägs att hon ofta svamlar. Dessutom har hon med sig från Kalifornien en del av den extrema liberalism som är motbjudande för många (även för mig som marknadsliberal). Men hon är kvinna och tämligen välartikulerad och gladlynt (som det verkar). Detta kan komma att visa sig svårt för Trump.

Denne intellektuella mobbare och egotrippade gåpåare har använt Biden som en slagpåse. Alla har hört Trump yra om ”crocked Joe” och om Biden som den värsta presidenten någonsin etc. Nu tvingas Trump möta en kvinna som han inte offentligt kan förtrycka och håna. Dessutom en betydligt yngre motståndare! Trump förlorar ett av sina bästa vapen som populist. Att inte kunna förtrycka sin motståndare, utan att hon får publikens sympati, framför allt kvinnliga väljares. Det här kan Harris bli en match för Trump!

Detta tema kan komma att avgöra presidentvalet. I så fall är det bra för svensk del, såsom jag idag bedömer situationen. Trump som Putinvän, isolationist och tullkramare är inget för mig!

Torsten Sandström

Please follow and like us: