Katrine Kielos Marcal sägs vara utbildad ekonom. Det märks sannerligen inte. I DN skriver hon nämligen rubriken:

Jag är inte så säker på att Europa är fattigare än USA

Bevisföringen är i huvudsak en undran om USA:s avancerade datachip den bästa innovationen. Eller om det är en europeisk plastkork som sitter fast i förpackningen?

Man måste ta sig för pannan för en så subjektiv och korkad jämförelse. AI mot irriterande flaskor som bara gynnar miljön i någon mån. Det är som att jämföra meloner med russin. Och vad gäller ekonomisk utveckling rör jämförelsen en skillnad på ett oändligt antal miljarder dollar/kronor.

Det DN gör genom att släppa fram Kielos Marcal är att propagera för vänsterns gröna syn på ekonomin. Men den kan inte användas för att mäta nationers rikedom. Med hennes metod riskerar Sverige bli rikast i världen i och med att Northwolt och LKAB försöker tillverka gröna varor genom ett kolossalt utsläpp av CO2 samt allehanda gifter.

På Kielos Marcals vis räknar givetvis inte heller etablerade organisationer som Världbanken, OECD mfl. Men det gör alltså DN:s reporter med sin futtiga fil kand i ryggsäcken. Om ämnen som miljö- och genuskunskap ingår i examen vet jag inte. Men jag skulle inte blir förvånad.

Hursomhelst. DN sprider fake news! På det fräckaste och mest naiva vis.

Torsten Sandström

Please follow and like us: