Mitt intresse för svenska medier beror sannerligen inte på att jag tycker att de är bra. Tvärtom. Med några undantag är det en tråkig tendens som syns. Intresset för faktaredovisning avtar och en mer renodlad åsiktsjournalistik – dvs personliga betraktelser – tilltar.
Ofta brukar jag kolla BBC:s tevenyheter på kvällen för att jämföra med de svenska tv-bolagens. Utfallet är ungefär det jag nyss beskrivit med det viktiga undantag som rör BBC.
Nu står förstås rapportering från Libanon och Gaza i centrum. Svenska medier – inte bara SR/SVT – har fokus på hur Israel dödar – intryck skapas att insatserna riktas mot civila och inte mot terroristerna (som gömmer sig hos lokalbefolkningen, i sjukhus och moskéer). Vad som strategiskt händer i kriget förefaller mindre intressant i svenska medier – SR:s korrespondent Cecilia Öden påstod helt fräckt att Israel bombat landsvägen mellan Libanon och Syrien för att hindra flyende ut från striderna. Den mer troliga förklaringen – att hindra vapentransporter in till Hisbollah från Syrien nämndes alltså inte. De svenska journalisterna värderar ständigt det man uppfattar som skeenden, medan krigets fakta hamnar i bakgrunden. På så vis blir rapporteringen normalt fientlig mot Israel som anfallits och enligt krigets lagar har rätt att försvara sig.
BBC:s rapportering inriktar sig däremot tämligen konsekvent på vad som sker på olika håll i regionen. Massor av viktiga detaljer. Exv om pågående miltärsamtal mellan USA och Israel om vilka ”vedergällningsaktioner” som USA vägrar att godta. BBC:s rapporter är alltså synnerligen faktatunga och mindre värderande i den meningen att en viss bov ska utpekas. Kriget skildras och dess brutalitet beskrivs rakt på sak.
Vi ser således två olika traditioner inom journalistiken. Den svenska framstår som vänsterns bedrövliga program för indoktrinering. En politiserande rapportering som intränats på landets journalisthögskolor. Där dompteras redan ivrigt politiskt intresserade blivande unga journalister. Och äpplet hamnar alltså nära trädet. Den politisk korrekta fienden pekas ut.
Min fråga är: behövs statliga journalistskolor? Mitt svar är: nej, de främjar inte saklighetens behov utan skadar.
Torsten Sandström