I Norge, Storbrittanien och på andra håll har de kungliga allt svårare att bevara sin ställning som hyllad samhällselit. Vi får höra talas om sexuella övergrepp, droger, kriminella kontakter, vulgariteter mm. Yngre generationers kungligheter lever alltså lyxliv och beter sig som ouppfostrade barn i sin inbillade position som representanter för överklassen. Eller snarare förstår man inte den roll som folket genom skatter betalar dem för. De äldre familjemedlemmarna klarar alltså inte av att fostra efterträdare som hjälpligt kan agera som representerar för folket via arvsrätt.

Sist gällde det misshandel och knark inom tronföljarfamiljens väggar i Norge. Dessutom en prinsessas påkostade omgifte. Skattebetalarna stod för en god del av kostnaden. Men brudparet tillätt inte ens nationella medier få insyn i festligheterna – rättigheterna hade sålts till Netflix och skymdes därför via vita lakan.

Mediasamhället avslöjar således skriande brister i rojalistiskt moral, läskigheter som tidigare dolts bakom slottens murar och sidendraperier. Äldre tiders furstar slapp en närgången medial kontroll, låt vara att rykten flitigt spreds. Ändå lyckades monarkernas familjer gömma flertalet – och ännu större – sprickor i den etik som man krävde av vanligt folk. Omoralen sopades raskt under mattan.

I nutid står kungligheterna mer nakna. Nyheter om deras party- och sexliv sprids snabbt. Deras överklass- och lättingsfasoner fräter enligt min mening successivt på den folkliga tilltron till monarkin som samhällsform. Varför ska medborgarna med sina skattebetalningar försörja en aristokratisk elit som ofta inte förmår visa upp ett leverne som är socialt eftersträvansvärt? Åtskilliga undrar varför man ska försörja kungligheter som inte själva förmår visa respekt eller en strävan efter att idogt verka för centrala samhällsbehov. Vanliga människor tvingas ständigt skärpa sig och försaka utsvävningar. Men monarkins representanter lever sitt utsvävande liv utan att nationella politiker eller medier framför befogad kritik. Det bugas som alla vet inför hoven. De krökta ryggarna tillhörde Vilhelm Mobergs favoritargument för sin roll som republikan. 

Jag menar därför att mediesamhället stegvis håller på att avskaffa monarkin. Förvisso gynnas denna elit ännu delvis av publicitet allmänt sett. Särskilt som medierna går i samma takt vad gäller festivitas och nöjen samt – liksom förr – ofta underdånigt bugar för överheten.

Droppen urholkar stenen brukar man säga. Kungligheterna är givetvis vanliga människor med tämligen ordinär moralisk utrustning. Men positionen som elit och möjligheterna att ta sig moraliska friheter rimmar ändå illa med det moderna svenska samhällets ständiga proklamationer om jämlikhet. Exv den svenska skolan håller som bekant på att gå under på grund av alla likhetsdogmer som på olika plan översköljer den. Jag tror därför att allt fler tvekar över om det är riktigt att försörja ett kungligt skikt som enbart baserar sin ställning på generationer av furstligt blod. Det är givetvis inte enkelt att att alltid handla rätt. Men det mönster vi ser idag kan inte ursäktas som enskilda misstag. Människor som försörjs med offentliga medel för att att vara föredömen ska avpolletteras om de inte klarar av uppgiften gång efter annan. 

Därför är monarkins tid utmätt, såvitt jag förstår. Statens högsta position kan inte i framtiden tillåtas gå i arv. Rollen som statschef måste på sikt underkastas grundlagens princip om förtjänst och skicklighet och tillsättas genom offentliga val. Monarkins representanter har genom sin livsföring själva valt en stil som med tiden inte kommer att godtas av breda folklager. Den svenska republikanismen har alltså en ljus framtid. 

Torsten Sandström

Please follow and like us: