Jag måste erkänna att jag inte visste att EU hade en jätteorganisation för forskning, European Research Council. ERC skryter på sin hemsida om sina många och påstått stora resultat. Budgeten är på omkring 16 miljarder (2021-2027). Typiskt nog talar man inte om hur många byråkrater som anställs. ERC förefaller tyvärr vara ännu en lydig EU-hund. Det blir inte mycket ”pang för pengarna” för att travestera filosofen Ebba Busch. Husbondens röst styr EU:s forskning.
Man kan utgå från att forskningsprojekten tar sikte på frågor som främjar unionens intressen. Att kritiska studier mot federalism eller överstatlighet inte har hög prioritet kan man därför utgå från.
Enligt min mening är det synnerligen tveksamt om så stora belopp – som bland annat betalas av Sverige i egenskap av nettofinansiär av EU – faktiskt ska centraliseras till en politisk och byråkratisk hydra som EU. Om vi ser till EU:s historiska utveckling så är en nedåtgående ekonomisk konkurrenskraft påtaglig trots existensen av ERC. USA och Kina drar rejält ifrån. Enligt min och andra kritikers åsikter är EU en stagnerad byråkratisk jätte. Uppenbarligen får den inga livgivande impulser från ERC, vilket knappast är att vänta.
Som mångårig kritiker av det överstatliga EU-projektet anser jag att forskningspengar till EU knappast kan anses som produktiva för fri och oberoende kunskap. Varför ska forskning styras från Bryssel då den meds större frihet bör kunna spridas ut på medlemsnationernas stora stora etablerande universitetsinstitutioner. Det är där fria tankar dagligen odlas. I dessa växthus behövs mer gödande pengar. Utvecklingen pekar tyvärr på att de senare i sin tur alltmer förvandlats till lydiga hundar under ERC.
Sådan herre sådan hund brukar man säga. Den byråkratiska giganten EU göder sitt ERC. Och i sin tur leds ERC inte av forskarsamhällets vassaste knivar utan av de mest administrativt intresserade. Låt i stället hundratals fria forskningsinstitutioner runtom i Europa själva välja projekt under rimlig kontroll av resultaten med åtföljande belöningar respektive sanktioner.
På så vis kan ERC bantas bort och EU för en gångs skull begränsa sin verksamhet på ett verkligt nyttigt vis. Själva tanken hägrar. Men oroar förstås alla EU-kramare som kör på i gamla hjulspår.
Torsten Sandström