Som stor medieslukare är jag proppmätt på vår svenska version av public service. Delikatesserna är få. Men snabbmaten så trist och stabbig. Det funkar förstås inte lika övertydligt som det vi kan höra från Nordkorea. En påträngande militär ton skulle givetvis inte funka i vårt samhälle. Men ändå påminner framtoningen om det SVT-inslag från förr som kallade ”Anslagstavlan”, dvs rader av officiellt korrekta nyheter. Dvs lyssna och lär! Men numera med en mer insmickrande vokabulär.

Det som oroar och irriterar mig mest är just denna listiga form för kommunikation med publiken. Bakom den finns rader av redaktionsmöten där olika journalister medverkat för att skapa det för stunden mest politiskt korrekta samtalet med dig och mig. Tydligast syns detta avseende klimatfrågan. Nästan varje samhällsfråga bryts mot den officiella linjen om hotet från CO2 – växthuset goda gas. Alternativa perspektiv hörs aldrig.

Men för en känslig gom märks propagandan i nästan samtliga inslag. Mest samhällsskadlig är den förstås avseende rapportering om inrikespolitik. Här väljs ämnen, innehåll och intervjupersoner normalt efter journalisternas egna politiska preferenser. Att detta är ett hot mot svensk demokrati kan alla förstå.

Den inställsamma och manipulerande ambitionen framgår även i många andra inslag. Också vid en medial skithändelse som bråket kring fotbollslandslagets ledares förhastade uttalanden då han provocerats av kritik från fyra sk journalister efter en vinst med 5-0 mot Azerbadjan. Nu blir den mediala tonen som om ett världskrig brutit ut. Medierna skapar samtal om sig själva. Perfekta time-killers med andra ord.

Förklaringen till de olika problem jag nu pekar på är makten hos de svenska journalistens heliga skrå. Dessutom politikernas behov av kontroll. Omkring 70% av svenska journalister röstar till vänster. De vill gärna se sig som en tredje statsmakt. Innebörden har blivit en kontroll av svenskt samhällsliv från vänsterns perspektiv – dvs det enda synsätt som journalisterna de facto respekterar.

Att svensk demokrati hotas är klart. Och detta genom att medborgarna själva över skattsedeln tvingas betala före eländet. Att Olof Palme varit en stor försvarare av SR/SVT kan alla förstå.

Torsten Sandström

Please follow and like us: