Som bekant äger numera Amazonmiljardären Jeff Bezos Washington Post. Han har i dagarna meddelat att tidningen inte längre på sina opinionssidor kommer att publicera åsikter som är woke, dvs motsätter sig ”personliga friheter och fria marknader” som Bezos skriver.

Denna nyhet irriterar DN. Följande rubriker kan läsas i DN den 27/2:

Ilska efter Bezos besked om Washington Post

Ägaren förbjuder vissa åsikter på opinionssidorna

Ska jag skratta eller gråta. Bezos offentliggör sina direktiv. Han äger tidningsbolaget. Alla läsare kan ta del av vilken politisk linje han inte vill att tidningen ska driva allmänt sett. Även om orden är oklara rör det sig om woke-krav samt propåer om laginskränkningar av marknadernas frihet. Bezos försöker trots allt tala klartext och siktar på ord som avviker från demokratiska principer om ett fritt samtal och konkurrensfrihet. Tanken tycks vara att hålla åsiktskorridoren fri från PK-krav samt förslag att forma regler som inte stämmer med traditionella idéer om att företagen själva ska bestämma sina interna spelregler.

Utan tvekan har ett medieföretags ägare denna makt enligt rättsordningen i väst. Men den tillämpas normalt i vårt land genom att medierna väljer journalister med en viss åsiktsinriktning. Sedan ges dessa största frihet att propagera efter eget huvud. Ägarna har på så vis sällan anledning att klaga, ty vänsterliberala ord kan normalt förväntas. Bezos använder däremot sin lagliga rätt att styra journalistiken bort från ingrepp i det han ser som grundläggande demokratiska principer.

DN väljer däremot en flummig tysthet om vad som ska publiceras. Man säger enbart att det ska ske under den ytterst oklara officiella etiketten ”Oberoende liberal”. Alla som regelbundet läser DN vet att tidningen för en tämligen konsekvent vänsterliberal linje. Oliktänkande förvägras publicering. Till och med insändarsidorna skriar PK! Vidare är det uppenbart att DN:s journalister – även utanför opinionssidorna! – favoriserar S-partiet och V-partiet, förvisso med glimtar av idéer från L-partiets vänsterflygel. Dessa idéer stoppas dagligen i läsarnas halsar. Allt tyder tyvärr på att Bonniers, som ägare till tidningen, inte har några invändningar. Hursomhelst så är de passiva vad gäller avvikande direktiv.

DN försöker beskriva Bezos offentliga direktiv som odemokratiskt. Själv låter DN:s ägare utvalda journalister skriva efter egen politisk agenda. Så vad är skillnaden? Bezos direktiv är offentliga och kommer att följas upp. DN driver däremot i tysthet vänsterpolitik.

Om något ska kritiseras så är det DN:s falska linje!

Torsten Sandström

Please follow and like us: