På dessa frågor finns inga svar som kan visas med traditionella vetenskapliga metoder. Diagnoser av själen förblir i grunden gissningar.
Sydsvenskan är som vanligt av spåret och kör i riktning mot PK. Idag den 21/1 pläderar Sara Assarsson naivt för att omprövning av autism och liknande diagnoser borde vara praxis. Allt utifrån en kille – Erik – på 20 år som blivit kvitt sin diagnos på autism som präglat hans skolgång och medfört att han inte kallats till värnplikt. Rubriken lyder:
Erik, 20, fick sin autismdiagnos omprövad: ”Borde vara praxis”
Problemet är, som alla förstår, inte möjligheten till omprövning. Roten till det onda är att naturliga variationer mellan vanliga män (eller kvinnor) med automatik ses som sjukdomar. Många av de nya bokstavsdiagnoserna (inkl den enkla form som numera kallas autism) avser beteenden som alltid har funnits. Få har kommit på tanken att tala om sjukdom, normalt har ju beteendena upphört genom att människan senare hamnat i en annorlunda miljö. Och där hamnat i balans, utan samhällets märkliga insatser.
Så har det antagligen varit för Erik, som sannolikt kostat samhället, familjen och sig själv stora besvär under åtskilliga år. Därför måste sökljuset riktas mot psykiatriker och psykologer som uppbär lön fön för att stämpla unga människor på osäkra grunder. Diagnoserna baseras ju inte på hårda fakta, som medicinska prov och analyser. Stämplingen sker via samtal med personen ifråga och dennes familjemedlemmar. Lugnande tabletter förskrivs. Personen får en gräddfil i en svenska skola som har tillräckligt med problem som också skapats av politiker (exv genom massinvandring).
Sydsvenskans text belyser det vänsterliberala samhällets dilemma och oförmåga. Alla avsteg från jämlikheten ses som skadliga och behandlingsbara. I själva verket skapar samhället nya problem. Dessa har Erik fått smaka på.
Sverige befinner sig med andra ord i en ideologisk kris. Om politiker och medier för en mer saklig och faktainriktad diskussion kan Sverige antagligen komma på fötter. Men det krävs en rationell människosyn, som visar ömhet via förnuft och inte drömmar om att samhället ska fixa allt. För denna nya politik krävs en kulturell förvandling av Sverige. Att woke och PK i nutid hamnat i skottgluggen är därför bra. Drömmar om politik tillhör det sköna privatlivet. Samhälle och politik ska däremot byggas på kritisk analys av fakta!
Torsten Sandström