I DN den 27/10 skriver en psykologiprofessor från Stockholms universitet, Per Carlbring, följande:
Nio tips för att känna sig yngre – och en liten varning
Förr i tiden gick folk till kloka gummor för att få råd. Även spåmän anlitades flitigt för att utläsa framtiden. Glöm allt detta. Nu finns det moderna siare. Alltså några utövare av den vetenskap som kallas psykologi. Fortfarande fascineras okritiska människor av schamaner som påstår sig förklara människans problem och behov.
Det är som bekant svårt att tolka varför en viss person handlat som man gjort för en tids sedan. Hur problematiskt måste det då inte vara att tala om hur du eller jag ska agera för att i framtiden klara av livets problem.
Den siare som DN anlitat för att sälja fler tidningar ska dessutom tala om hur du ska agera för att känna dig yngre efter en tids skolning. Känslan av ungdomlighet är ju ytterst sublim och även äldre människor bedrar sig gärna. Ofta känner man sig yngre än vadman faktiskt är. Ålder är något som går att mäta, men känslor går knappast att hantera vetenskapligt. Men psykologer tycks se sig som Stålmän. I själva verket yrar de som drabbade av kryptonit.
Nu ska alltså psykologerna darriga vetenskap hjälpa läsare av DN att känna sig yngre. Egentligen är det inte så överraskande. I SvD:s spalter skriver redan professor Micael Dahlen om hur människor ska bli lyckliga.
Vi ser alltså hur medier, som förr koncentrerar sig på samhällsfakta, numera har fokus på individer och deras själsliv. Enligt min mening sprids knappast vetenskapliga data. I stället är det fråga om att locka människor till navelskådning. Genom suggestion, dvs inbillning, vill schamaner få folk att känna sig på ett vis som lika gärna kan åstadkommas genom droger eller medicinska preparat. Kanske är det bättre att ta vägen över DN eller SvD. Men inbillning är det ändå fråga om.
Det är ödets ironi att vissa vetenskapsutövare under individualismens era ägnar sig åt voodoo-liknande seanser. Att en ekonom från Handelshögskolan i Stockholm gör det är sensationellt. Att en psykolog från Stockholms universitet gör det är mer naturligt. Det är ett tecken på en vetenskap med svag vetenskaplig bas. Tyvärr.
Det är ändå intressant att självkritik tycks saknas hos människor från akademin. Att medierna vill sprida dynga är väl känt. Svag tidningsekonomi och dåliga redaktioner är en infernalisk brygd. Att statligt presstöd ges för dyngspridning är en skandal.
Torsten Sandström