Wikimedia

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har alltid varit en politisk myndighet i den meningen att man har haft ambitionen att styra och kontrollerade den högre utbildningen. Förr var det präster som styrde. Nu är det politiker eller politruker.

Många karriärister har därför under decennierna varit generaldirektörer (GD) på UKÄ – eller som den förr förskönande titeln löd: ”Universitetskansler”! Skillnaden mellan dagens UKÄ och forna tider har att göra med kompetensens i ledningen. Kansler var förr en mycket rutinerad forskare och dessutom väl tränad och slipad administratör. Idag plockas karriärister närmast från gatan, tycks det. Dagens GD på UKÄ har förvisso akademisk examen, men svag kompetens avseende forskning och administration. Han har varit ledare några år för en högskola i Dalarna! Alla vet att regionernas små högskolor är tummelplatser för folk som gillar karriär mer än vetenskap eller träning i förvaltning. Jag tänker på administration av en komplex organisation på ett stort lärosäte med flera fakulteter och massor med institutioner. Där utspelas sannerligen fältslag som en skicklig ledare måste klarar av.

Att dagens GD Martin Norsell hamnat i blåsväder är därför enkelt att förstå. Han klarar inte ens av basala regler om en myndighets upphandling (man kan därför bara undra hur det gick till i Dalarna!). Han har för UKÄ:s räkning rekryterat kompisar och deras familjemedlemmar utan att följa lagens klara regler om anbudsförfarande.

Det framstår allt tydligare att dagens GD:er plockas efter politiska kontakter och glassiga ambitioner om att effektivisera en förvaltning. Stora myndigheter har på så vis hamnat på lerfötter.

Norsells fall och Anna Kinberg Batras är exempel på hur naiva personer tror att offentliga förvaltningar ska moderniseras genom att en klämmig chef sätts i toppen för att snabba på förvaltningen. Hej- och hå! Det finns säkert effektivitetsvinster att hämta. Men det går inte att att bortse från att offentliga förvaltningar måste följa såväl grundlag som specialförfattningar. Det är kunskaper som gymnasieelever känner till. Men som karriärister inte vill veta av.

Därför misslyckas de nya politiska matadorerna. Okej att man klarar av att reta upp tjuren. Men det slutar med att man förlorar den fäktning som avsett ske i grandios stil. Publiken buar! Ömkliga scener utspelas i medierna. Jurister sätts i arbete.

Vi har i vårt land alltför många politiker per medborgare. En stor del av dem känner dessutom inte till det offentligas spelregler. Går det bra? Nej, svensk politik och offentlighet funkar givetvis allt sämre.

Torsten Sandström

Please follow and like us: