Idag har SvD två sidor med psykologisk rådgivning, dvs 2 utav omkring bara 20 sidor redaktionell text. Alltså består tidningen till 10% av pseudovetenskapliga gissningar om människors tankar och handlingar. SvD är sannerligen inte ensam vad gäller denna tendens. Även i DN , SR och SVT flödar det nämligen av utlåtanden från psykologer rörande alla slags personliga och samhällena frågor.
Journalister besatt förr djupa fakta kunskaper om samhällets organisation och beslutsfattande. Det var nyttigt att ta del av pålästa skribenters analyser. Men för flertalet av nutidens journalister är fakta av mindre intresse. Låt i stället en hjärnskrynklare uttala sig om vad människor tycker och tänker! Alltså spekulationer som liknar spågummors skådande i kristallkulor.
Det är möjligt att läsarundersökningar visar att folk i allmänhet är intresserade av skrönor, jippon, skvaller och annat strunt av det slag som liknar det som psykologerna tecknar ned. Men medier som påstår att de presenterar nyheter för dagen har anledning att avstå. Tala om falsk varudeklaration!
Tendensen är alltså att medierna vill uppfostra och domptera läsarna. Det må så vara. Men tala inte om dagstidningar för nyhetsförmedling! Jag vill inte prenumerera på ”Psykolognytt” eller svammel om ”Ditt själsliv”. Jag tar faktiskt hellre del av horoskop som nästan alla vet är gissningar om vad som brukar hända en person – och som läsarna därför muntert tar del av.
Torsten Sandström