Nortvolts resa speglar den nya ”hållbarhets”ekonomin i drömmarnas land (Sverige). Vidlyftiga planer. Svag teknisk underbyggnad. Offentlig uppbackning med stora pengar. Alltså stora ord och grönmålning. Men inga kalkyler av det slag som förr brukade krävas för stora penningsatsningar. Det följer helt EU:s schema för politisk användning av penningmedel på en företagsmarknad. Strålande planer. Men fiasko än så länge.

På så vis pumpas hårt arbetande människors skattepengar in i företag som går på lösa boliner. Så går det när vänsterfolk och miljötalibaner ska leka företagare. I kulisserna står politiker som köpt aktier i vetskap om att de ska fixa krediter från det allmänna. Inslaget av korruption är påtagligt.

På SVT såg jag häromkvällen Anders Sundström, en sosse som varit kommunpolitiker i Piteå och sedan – på grund av att han jobbat på bank däruppe – antas känna till affärer och därför utsetts till näringsminister i en S-regering. Han är aktieägare i Northvolt och har hjälpt företaget med en miljardkredit från det allmänna (där han förstås har foten inne som väl arvoderad rådgivare). Han är inte ensam politiker i hållbarhetsträsket. S-märkta politiker tycks värst. Som sagt korruption är sannerligen inte främmande inom den politiska klassen.

Det finns således många med fingrarna i syltburken. Bland politiker finns en utbredd svågerekonomi. För korruptionsartade insatser kvitteras stora pengar och aktier ut i de företag man målar gröna. De fördelas inom ett lag av före detta höga politiker.

Och de stora grabbarna drar med sig småspelarna. Att Skellefteå kommuns ekonomi riskerar att gå över styr bekymrar inte den politiska klassen. Man vet att staten kommer att få ta smällen på samma vis som det allmänna (dvs svenska folket) länge betalat miljarder på miljard för Malmö kommuns extravaganser.

Men journalister hajar ingenting i sin politiska drömvärld. DN utropar efter beslutet den 23/9 att 1600 ska sägas upp i Nortvolt:

Klimatomställningen måste fortsätta

Vi är på rätt väg säger Nortvolts VD efter besluten om uppsägningar. Han tänker kanske på räddningen av sina aktier. Varje offer på klimatets altare framställs som oundvikligt och väl använda pengar. Tanken är att Sverige vet bäst och ska jaga CO2 runt hela jordklotet (trots att nationen nästan klarar gränsen för nollutsläpp). Så har nyfrälsta alltid talat. Halleluja! Det sker ju med andras pengar…

Det som händer är inte grönt. Inte heller hållbart förstås. Det liknar skandal. Politiken är på väg mot botten…

Det är Sverige 2024.

Torsten Sandström

Please follow and like us: