De gröna storsatsningarna haltar. Goda penar riskeras att nu satsas efter dåliga, liksom offer på klimathetsens altare. Detta är journalistik som kritiska journalister på SvD:s ledarsida framhåller och analyserar. Man väntar sig en kritisk attityd även från Dagens industri, Di.
Men inte. Där råder politiskt korrekt bonnierlekstuga. Det medelas nämligen att Erica Bjerström, som antagligen blivit en belastning för SVT och därför slutat, nu ska jobba som krönikör på Di. Den Persson, som på SVT missat alla kritiska kommentarer till satsningarna på de göra drömmarna, ska nu i Di:s spalter tillåtas fortsätta sina predikningar. Bjerström som i åratal sysslat med politisk vänsterjournalistik ska nu få en ny plattform i den tidning som många inom affärslivet följer. Innebörden är att spaltutrymme ges till argument för planekonomi, Samt att marknaden för riskkapital förvrids i de gröna drömmarnas och den flummiga hållbarhetens riktning. Det är en sorgedag för alla som anser att börsföretag ska satsa på det som ger vinst – och inte på det som är tillrättalagda politiska drömmar.
Det svenska samhället och politikerna där tycks inte kunna klara av att balansera risker. Alla ägg förefaller läggas i samma flummig hållbarhetskorg där resultat inte mäts i pengar utan i pk-tankar utan tydlig förankring i fakta. Genom Bjerström pinkar Di med andra ord in revir som ingen vet om de kommer att ge någon avkastning. Det räcker med hopp. Vem inom affärslivet kommer i framtidens att lyssna till Di:s ord?
Även jag anser att uppvärmningen är ett faktum. Jordklotet påverkas ännu en gång – liksom under årtusenden – av ökad värme. Att den delvis kan bero på CO2 är troligt, men mer sannolikt är det krafter inom vår galax som huvudsakligen styr utvecklingen. Att då dyrka hållbarhetens superoklara evangelium måste anses som korkat. Att det sker i en tidning som säger sig vilja föra ut affärslivets intressen är inget annat än ren ekonomisk katastrof.
Att Northvolt hamnat i utförsbacken beror främst på denna naiva och okloka hej-och-hå-politik som Di under flera år bidragit till. God ekonomi är därför att nu ta det lugnt och sansa diskussion från hållbarhet till lönsamhet. Därför är Di:s agerande ännu ett tecken på politikens makt över affärslivet. Och ytterligare ett farligt steg bort från ett framgångsrikt svenskt näringsliv. De gröna lösningarna kan kanske vara bra framöver, men en liten industrination som Sverige ska satts brett och olika i flera äggkorgar.
Torsten Sandström