Jag kan idag inte låta bli att återvända till ett av Sveriges mest tydliga ekonomiska och därför också sociala slukhål: nationens 21 regioner som utför ungefär samma uppgifter. I medierna berättas i dagarna att den landstingskommunala sektor – som SKR (Sveriges kommuner och regioner) är fasaden utåt för – har samlade förluster på nästan 1000 miljarder. Nästan ett belopp som svarar mot en årsbudget för staten!

SKR:s ekonomichef, Annika Wallenskog, en trogen sosse, meddelar med jämna mellanrum att staten måste skjuta till mer pengar. Och då verksamheten inte kan gå i konkurs kommer givetvis staten att få betala i slutändan. Om inte kommuner och landsting tar sig i kragen, förstås. Vilket de uppenbart saknar incitament till! Tala om en politisk fälla.

Wallenskog, chefsekonomen på SKR, pratar ständigt om landstingens ”vårdskuld” på grund av otillräckliga offentliga pengar. Hon är alltså hög chef på SKR – med omkring 1400 anställda – som inte utför en enda timme arbete med direkt kontakt med svenska folket inom vården. Alltså 100 % byråkrati. SKR är alltså en superbyråkrati. Som inte gör något åt de 21 regionernas ännu större och växande byråkratier. Sedan 2010 har mängden administratörer vuxit med omkring 36 procent till dagens 44 000, det vill säga något fler än totala antalet läkare (mängden vårdanställda har under samma tid enbart ökat med några procent). Se min uppsats från 2018 i Timbro https://timbro.se/smedjan/debatt-landstingens-doda-hand/.

Och SKR har mage att tala om ”vårdskuld”. Det rör sig faktiskt om en oförmåga att rationalisera och begränsa byråkratin. Ett bättre ord är ”byråkratskuld”. För det är framför allt pga byråkratin – samt oviljan att rationalisera och slå samman regionerna till exv tre stora – som är orsaken till eländet. Byråkraterna som uppbackas av SKR bär alltså ansvaret för ett gigantiskt slöseri och nationens värsta mismanagement.

Varför gör regeringen inget åt eländet. Tala åtminstone om problemet! Men nej. I vänsterliberalismens Sverige är det locket på som gäller i rader av strukturproblem. Inom kommuner och regioner sysselsätts tusentals politiker. Det är rörande deras jobb som skon klämmer. Visste går det att växla regering. Men den nya driver ungefär samma politik som den gamla…En svensk evighetsmaskin som sänker nationen.

Torsten Sandström

Please follow and like us: