Det skrivs spaltmeter om att svenska sekretessregler (i lagstiftning) omöjliggör effektiv kontroll av bidragsfusk. Men ingen gör något. Kriminella och fuskare hurrar.

Vi ser ännu ett problem som skapats av vänsterliberala politiker. Det råder omfattande sekretess kring vilka personer som får bidrag och hur mycket de inkasserar. Samkörning med (i och för sig bristfälliga) data om bosättning – inom – eller utom landet – bidrar till ett elände som kostar skattebetalarna omkring 10 miljarder årligen (antaglig mycket mer). Dessutom sänks moralen genom att det är så enkelt att bluffa till sig andras pengar. Öppenhet skulle kraftigt minska incitamentet för fusk.

Jag har tidigare framfört åsikten att alla som mottar ett penningbidrag från staten måste räkna med att beloppen är offentliga, även om den svenska lagstiftaren ännu inte vågat ta detta steg. Lagreformer brådskar! Även boendedata måste vara offentliga för alla medborgare samt om personer som ansökt om medborgarskap eller vistas i landet. Min tanke är att hemlighet rörande mottagande av offentligt bidrag inte ska ses som en rättighet! Det är bra att bidrag finns i särskilda fall, men det offentliga måste noga kontrollera förutsättningarna. Nu låter man sig bli lurad och många politiker anser detta okej.

Varför ser sekretesslagen ut som den gör? Enligt min mening är orsaken politiker som tillhör vänstern eller liberala kretsar. Dessa personer tycker synd om mottagarna av offentligt stöd. De är utsatta. Vidare anses ett liv på bidrag skamligt, men är ändå lagligt! Där för ska mottagandet inte vara offentligt säger dessa lismande politiker som vet bättre än alla andra och är korade att bestämma över alla.

Med en reform och smarta datorer kan snabbt tusentals felaktiga utbetalningar hindras innan de verkställts. Vilken enorm svensk moralisk lyftning skulle en öppen information om bidrag och boende innebära! Vänsterliberala politiker yrar förstås om att ett införande av storebrorssamhället blir följden. Med detta synsätt blir verkligheten eller sanningen en fara. Det övergripande problemet är en stat som tror sig vara alla goda gåvors givare, utan att kontrollera om man blivit grundlurad.

Värst av alla partier är V, S och inte minst L, som i åratal ställt till problem för nationen genom att tro att alla är ärliga och gör sitt bästa. Partierna menar att öppenhet innebär att sten läggs på börda. I själva verket vill man inte se sanningen i vitögat. Därför görs den hemlig och oåtkomlig för kontroll. Den bakomliggande ideologin är eländig. Storebror styr redan det svenska samhället, men vill inte veta av att man gör fel.

Torsten Sandström

Please follow and like us: