DN publicerar den 26/8 ännu en krönika av Alex Schulman. Tyvärr. Mannen som ser sig som solsystemets främste vill nu ta itu med svenska folkets matkultur. Det rör sig om kräftskivor, något som rubriken meddelar:

”Varför beter sig svenskarna som obildade barbarer vid kräftbordet?”

Med något som liknar storhetsvansinne tar han sig an uppgiften. Megalomaner förstår sällan att ett försök till analys baseras på egna upplevelser och att kritik normalt slår tillbaka på den egna personen. Schulman har alltså varit på kräftskiva och recenserar därför nu det sällskap han vistats i. Det har säkert gått livligt till. Man anar att han inte på plats läxat upp de närvarande. I stället ger han dem nu vad han själv ser som en dolkstöt. I svingen skär han sig själv i armen. Rätt åt honom!

Bara hans projekt visar på brist på självkritik. Hur kan Schulman tro att han vet hur svenska folket beter sig vid kräftbordet? Det är ju hans egen krets av vänner som skildras. Med andra ord den rödvinsvänster som träffas och super till det. Med andra ord mediernas självutnämnda. Och människor som trånar efter ett kändisskap som kan inbringa en försörjning. Betalning som givetvis är fetare än vanliga sven-söners, särskilt om man ser till utbildning och arbetsinsatsernas svårighet.

Kulturvänsterns gladiatorer ser sig själva som samhällets centralfigurer. Man festar hårdare än andra. Och växlar partners oftare. Man festar för samhällets mindre lyckade. Ändå har man mage att som Schulman döma sina medmänniskor och ge dem goda råd.

Om han vågat kritisera någon av mediesveriges bossar hade han vunnit min respekt. Dvs att han försökt sig på äkta samhällskritik för ett annorlunda Sverige. Men hans synkrets begränsas till kräftätande med vänner, personer som han sedan tar hedern av i det dolda (genom att kalla frånvarande svenskar barbarer).

Det är nämligen i vännernas värld han positionerar sig för framgång. Och uppenbarligen lyckas han. DN trycker varje vecka hans samlade glömska. Detta gör att DN stadigt förlorar sin tidigare läsekrets. OK för det! Kanske är det till barbarer man vänder sig?

Jag tror man närmast vill fånga in den ljumma medelklassens kulturella vänster. Alltså personer som ser upp till mediechamanen Schulman och hans likar…

Torsten Sandström

Please follow and like us: