Jag har länge skrivit om hur medierna förflackas. Dvs hur en oberoende och saklig journalistik kommit allt mer att ersättas av åsikter. Dessutom en infernalisk journalistik med inriktning på individens känslor och upplevelser. DN går här i bräschen och låter en rad journalister vrida den före detta fjärde statsmakten i egotrippandets riktning. Det sker fullt medvetet. Förmodligen anser ledningen att det är lönsamt för mediebolaget.

I dagens tidning vill jag bara peka på två vulgära exempel. Det ena är den olycksalige Hanna Hellqvist, som lägger ut texten om sina misslyckade försök att bli med barn. Hon utbrister:

Inget vill växa i min kropp – men kolla mina rabatter

Det andra exemplet är Patrik Lundberg, som fullständigt lämnar saklighetens centrala spår för att utbrista:

Ska min dotter ärva mitt trauma?

Jag är inte det minsta intresserade av de två personernas privata liv. Deras ångest av olika slag är sak mellan dem och deras läkare (om det inte räcker med en stram tillrättavisning eller ryggdunk). Andra människor borde enligt min åsikt vara lika kallsinniga rörande deras texter. De två journalisternas utsagor pekar på att de sysslar med högst privata upplevelser och inte fenomen för nyhetsbevakande massmedier.

Uppenbarligen vill DN försöka kränga deras trista liv för att behålla ett antal läsare av tidningen. Intima ord blir säljare i skvallerpress och sensationsjournalistik. Det intressanta är hur DN väljer att smutsa ned sitt stolta förflutna som en marknadsliberal betraktare och kritiker av Sverige. I stället presenterar tidningen en bild som kan få ”Hänt i veckan” att framstå som kulturellt högstående medium.

Om August Strindberg levt hade han skrivit en text som tagit heder och ära från DN. Tyvärr har tidningen inte längre någon heder kvar att förlora.

Torsten Sandström

Please follow and like us: