Det gäller att tydligt väga olika intressen mot varandra. Annars riskeras envälde. Wikimedia

Utan att vara en vän av det demokratiska partiets ledning så har jag i bloggar uttalat rädsla för Trumps brist på bland annat demokratiskt sinnelag. Idag läser jag i Dagens industri att Trump flaggar för att han vill begränsa Federal Reserve´s självständighet, dvs det organ som är förebilden för den svenska Riksbanken. Trump säger att han vill ha ett ord med i laget över FD:s penningpolitik, framför allt räntenivån. Det är ett argument i en utdragen kritik av Jerome Powell, FD:s chef. Som affärsman vill Trump förstås ständigt ha låga räntor!

Det finns en poäng i att en demokratisk stat har institutioner som inte direkt är politiskt styrda via val på partier. Det i särklass bästa exemplet på behovet av maktdelning är domstolsväsendet. Land ska styras med lag och inte genom politiska slagord. Det betyder även att regering och riksdag inte måste gå i samma takt. Spänningen mellan statsmakterna – och en öppen diskussion – anses bidra till ett frihetligt beslutsfattande där olika slags kompetens ges spelrum. Enklast är kanske att jämföra med stater som Sovjetunionen, Kina och Venezuela där förvisso olika statsorgan finns, men där de saknar självständighet De kontrolleras av maktpartiet.

Detta borde förstås en kandidat i presidentvalet i USA inse. Jag tror visserligen att Trump har hört talas om teorin bakom maktdelning. Men det läskiga är att han ser sig själv som stående utanför lagen. Hans syn på sin egen förmåga är gränslös. Han ser sig som en frälsare. Enligt min mening måste personer med sådana personlighetsdrag hållas borta från politiken. Tyvärr finns det tecken på att de dras dit för frälsa nationen.

En president kan förstås – liksom premiärministrar i demokratiska stater – genom sin politik och sina kloka ord försöka påverka övriga statsmakter. För detta räcker det med förnuft och kompetens. Men Trump vill ha något mer. Han ser sig själv som något större än andra.

Trump är således på väg att bryta mot en av demokratins grundprinciper. I egna ögon är hans förmåga obegränsad. Detta är som sagt något mycket farligt. Det räcker med att nämna Stalin, Mussolini, Hitler och Mao. Alla dessa hade en krets dyrkande anhängare som gav diktaturen spelrum.

Torsten Sandström

Please follow and like us: