Då de internationella börserna drar med sig Stockholmsbörsen rejält nedåt gäller det att undvika panik. En överdriven spekulation i AI landar nu i tillfällig nedgång. Därför säger många börsexperter att ”man ska sitta lugnt i båten”. Det är klokt. Oftast dämpas krisen. Och att snabbt trycka på säljknappen kan skada tryckaren själv ekonomiskt. En panisk krisstämning är farlig för samhället.

Vad gör då SvD den 5/8? Jo, kolla följande rubrik:

Expert: ”Utesluter inte nedgång på 25 procent”

En före detta börsmäklare, Peter Malmqvist, agerar expert. I själva verket jagar han journalister som vill få extrema rubriker. Han vill bli känd. Så agerar en charlatan. Han talar om 25 %, varför inte 10 eller 30? Dagen efter, dvs den 6/8, förefaller nedgången sakta in rejält och plana ut. Den verkar efter två dagar stanna på omkr 6% med något större fall i aktier som rusat under året. Alltså en tillfällig sanering av överdrivna förhoppningar.

Hur många läsare har SvD:s rapportering skrämt upp till drastiska beslut? Detta sker då svenska medier jagar sensationer och har svagt utbildade journalister och rubriksättare i samma anda. De dagstidningar som förr var kritiska och sakliga är numera rena rövarpatrullerna. Deras nedgång sker statligt samtidigt som skattebetalarna tvingas betala presstöd. Det är för djävligt med bidragsstöd till strunttidningar som SvD, DN och Sydsvenskan. Göteborgsposten, GP, måste dock berömmas för att man håller fanan högt.

Torsten Sandström

Please follow and like us: