Det meddelas att Anna Hedenmo ska lämna SVT för ett jobb på Handelsbankens nya ekonomikanal. Det är bara att gratulera SVT. Om hon går av egen vilja eller pga stora och nödvändiga besparingar på den skattefinaniserade teven är oklart. Som sagt, inte kommer jag att sakna denna självgoda prat-tant.

Dessutom är det vämjeligt att se hur en affärsbanks ekonomikanal engagerar en person som inte på minsta vis visat förmåga att analysera finansiella problem. På SVT har hon enligt min mening mest gjort sig känd för politisk korrekt vänsterliberalism i fåniga intervjuer med olika kändisar. Så banken har alltså enrollerat en kändis för sin nya kanal. SHB vill ha ett känt ansikte, inte en kunnig ekonom eller god analytiker. Med andra ord en välkänd snackare.

I denna anda av struntprat är det intressant hur DN utnyttjar Hedenmo som kändis. Detta i tidningens eviga vänsterpropaganda mot Jimmy Åkesson. Hedenmo passar i en DN-intervju på att förklara bort sitt byte av jobb. Hon har lämnat jobbet av politiska skäl och för att slippa kritik. Rubriken lyder:

När jag såg Åkessons iskalla leende fick jag nog

Alltså inte minsta sjukdomsinsikt hos Hedenmo. Hon tolkar ett leende hos Åkesson som ett hot. Inte en undran över hur hon själv hanterat politiken under sina år som journalist. Alla människor på högerkanten känner varje dag hur SVT som statsmedium vinklar sitt budskap i vänsterliberalismens riktning. För mig som mångårig följare av svenska medier är denna politisering klar. Inte så att man säger rösta på Magdalena A, utan genom att välja intervjupersoner som gör jobbet åt vänstern. Och att då aldrig ställa kritiska frågor. Eller aldrig kritisera vänstern för dess stöd åt Hamas eller Maduro i Venezuela.

Mediesamhällets inbilskhet intresserar mig sannerligen. Under sken av att presentera sakliga reportage sprids tsunamis av politiska budskap. Den nya tidens prästerskap – journalisterna – handhar frälsningens rörelse. Det kommer att gå ett tag. Men liksom kristendomen förlorar i relevans är nyhetsmedierna nedgång uppenbar. I den form som medierna numera drivs kommer antalet sörjande att vara få – frånsett förstås de medieanställda predikanterna. Jag tror därför att Hedenmos byte av jobb också kan förklaras av SVT:s stegvisa svanesång…

Torten Sandström

Please follow and like us: