På SVT Aktuellt kl 21 igår diskuterades än en gång sprängningar och dödande i förorterna till Stockholm. En för mig okänd kriminolog från Malmö tillfrågades om orsakerna till skeendet. Han gav inget svar över huvud taget, mer än att problemet är komplext. Det må så vara. Men som vetenskapare måste han väl försöka presentera de viktigaste orsakerna. Hans stockholmska kollegor brukar åtminstone tala om sociala eller ekonomiska förhållanden. Alltså mörkade statstelevisionen verkligheten.

Det som händer sker enligt min mening medvetet. Den mest pregnanta förklaringen till våldet är nämligen en storskalig invandring till Sverige under de senaste tjugo åren. Omkring två miljoner nyanlända utan rimlig integration! Alltså något som eget på politikernas bord. Att invandringen medfört ett explosivt klanvåld är klart. Förvisso är en minoritet av invandrarna totalt sett kriminella: Men inflyttningen är ändå en realistiskt och sann förklaring.

Vad ska vi ha forskare i kriminologi till om de döljer verkligheten? Och vilken funktion har SVT i ett spel som finansieras genom statligt tvång? Jag skulle – i likhet med politiserande journalister och ”forskare” – kunna säga att svaren är komplexa. Men det vore att fly verkligheten. Jag menar att SVT:s rapportering speglar politikens dystra funktion att släta över problem för att på så vis verka för status quo. På så vis har den politiska korrektheten – att i samma flock trängas i åsiktskorridoren – blivit ett stort svenskt dilemma. Ett samhälle utvecklas genom kritisk samverkan. Inte genom flockmentalitet och hån mot öppet tänkande. Sexuell frihet är givetvis viktigt, men det visar sig inte vara en bas för det goda samhället.

Mitt svar kommer att etiketteras som konspiratoriskt. Men det är ändå i högsta grad sant.

Torsten Sandström

Please follow and like us: