Rapporteringen från OS i Paris visar hur sjukt mediesamhället är. En stor jätte som MAX, med amerikanska multimedieföretag som ägare, har ensam fått kontrakt att tevesänd spelen i Sverige. En mängd miljarder har lagts i MAX´varukorg och sändningar präglas av USA-marknadens intressen. Svenska insatser hamnar förstås i bakgrunden.

Det vi ser är en enorm kommersialisering av sporten. De internationella och svenska OS-rörelserna får massor av pengar från denna föga internationellt sinnade uppgörelse. I Frankrike har dock ett antal kanaler förbehållit sig rätt att sända spelen (mot ersättning antar jag). OS-pamparnas intresse av lyxtillvaro är alltså förklaringen till det närmast 100-procentiga valet av köpare till tevesändningarna.

Alla som utan eftertanke kramat globaliseringen måste alltså ta sig en funderare. Internationell handel är enligt min mening något mycket gott. Men vissa varor och tjänster kan inte överlåtas till monopolorganisationer. Vi kan inte låta FN bestämma att jordens medborgare dagligen ska utsättas för ensidig klimatskräck. Inte heller ska vi tåla att kultur och nöjen kommersialiseras i den omfattningen att de kommer att formas av några dussin OS-bossar i samspel med Warner Brothers och HBO. Den dollarstinna amerikanska skräpkulturen håller på att ta över jordklotet.

Jag har tidigare skrivit att det är dag att lägga ned OS. För detta måste Europas lagstiftare samla sig åtminstone på så vis att man bojkottar OS i nuvarande form. Dessutom måste gigantiska avtal för ensamrätt till vissa sportsändningar regleras så att en medial spridning uppkommer.

OS-rörelsen fungerar de facto som idrottens dödgrävare. Pamparna tror i sin girighet att man är smarta. Men deras kortsiktiga feltänk måste straffas. Den pågående superkommersialiseringen förstör helt enkelt sporten. Smarta affärsmän och reklamköpare vill se professionella superstjärnor. Vanliga människor vill kunna välja vad de vill se på till rimliga priser. Möjligheterna finns via internet. Men monopolintressen sätter stopp för svenskar att se Truls Möllergård spela semifinal i pingis idag!

Torsten Sandström

Please follow and like us: