I det förnuftiga samhället ska politiker syssla med stora frågor eller problem, normalt mätta efter deras ekonomiska betydelse för medborgarnas majoritet. Så har det också ofta varit i 1900-talets Sverige, där många nyttiga samhällsreformer genomförts.

Detta har inneburit att omfattande skattehöjningar måst ske. Absolut inte alltid med förnuft, men ofta med rimlig eftertanke. På så vis har det ekonomiska utrymmet för omfattande reformer förstås minskat. Dessutom har de allra viktigaste frågorna visat sig svåra att tackla politiskt, särskilt som det från vänsterns håll måste ske enligt omöjliga politiska förutsättningar. Typexempel på sådana olösta problem är hyres- och vårdslagstiftningen, som under decennier visat sig ineffektiva. Andra strukturfrågor som väntar på reglering rör fenomen som politikerna själva skapat genom tidigare lagstiftning, i stil med skolans djungel av jämlikhetsnormer (i stället för kunskapskrav) eller nedläggningen av försvaret (som tidigare haft en rimlig volym som underlättat för NATO).

Genom mediesamhället identitetspolitik har numera svenska politiker fått ett arbetsområde som inte kostar enorma skattebelopp och där regler tämligen flinkt kan skrivas. Särskilt som individerna många gånger inte uttryck akuta behov om hjälp. Här finns alltså plats för ganska billiga politiska piruetter, som riksdagens politiker och svenska byråkrater kan klappa händerna åt.

I dagarna rapporteras i medierna om att internationella konferenser hållits om att skapa nya politiskt korrekta begrepp på arter som länge dragits med beteckningar som irriterat petnoga identitetskramare. Nu är det inte slopande av orden neger, zigenare eller lapp och ersättande av dem med bokstavskoder. Nej, nu rör det sig om växter och djur som fått ”kränkande” artnamn sedan flydda tider. En av dessa konferenser – har till stora kostnader – kommit fram till är kaféer, en gammal beteckning på bantufolk som de berörda anser är nedsättande. Flera växter har innehållit denna beteckning. Dagens rapporter visar att detta minimala politiska problem nu lösts och några hundra växter fått nya artbeteckningar.

Vi ser alltså hur politiker engagerar forskare i kampen för rena struntfrågor. Själva tendensen att jaga förhatliga ord är ännu bredare. Böcker ska rensas och filmer klippas så att inga kränkande termer figurerar. Märk att det bara rör sig om reformer på papperet. Men tanken riktar sig mot människor själar och deras tankar om identiteter. Allt som kan irritera måste omformas till något för stunden politiskt korrekt.

Den som funderar efter ser att politikerna här har en ljus framtid med stora möjligheter till insatser. Landskapet Lappland måste bort. Blåsippan ska förstås döpas om till något mindre konservativt. Och rallarros är ett namn som bör förbjudas då det negativt stämplar byggare av järnvägar. Det musikaliska stycke Zigenarvals är självklart ute för att inte tala om maträtten ”lappskojs”.Jesus dagar är räknade inför Muhammeds framstormning. Och vilket behov har vi orden familj eller mor och far? Det räcker väl med drag och hen! Framtiden är ljus för nutidens prussiluskor. Särskilt som kulturen styrs av en vänster som går i samma takt och gärna utfärdar pekpinnar utan att tänka med förnuft.

Vi ser alltså hur den moderna samhället jagas av kampen mot förhatliga ord. Naturligtvis är det en evig process då nya käranden begrepp ständigt utvecklas. På så vis får politikerna sysselsättning med oviktiga frågor som inte kostar särskilt mycket tankar, tid eller pengar. Därför blir de stora strukturproblemen liggande olösta. Och politikerna blir omvalda.

Så fungerar det huvudlösa samhället. Det producerar strunt.

Torsten Sandström

Please follow and like us: