Många journalister tillhör ett släkte av politiserande tyckare. Sydsvenskan har flera sådana propagandister anställda. En heter Petter Larsson.

Han rapporterar den 17/7 om en dom mot två gazademonstranter i Lundagård, som motsatt sig en order från polisen att upphöra med sin protest. Då det vägrat order har de burits bort, åtalats och nu fällts. Den sk journalisten Larsson skriver så här om domen:

Vi förlorade just en del av vår demonstrationsfrihet

Jaha. Så en polisorder för upprätthållande av ordningen vid allmänna sammankomst är alltså inte bindande som tingsrätten anser. Larson menar att det finns en frihet att motsätta sin sådan order och att tingsrätten således dömt fel.

Många journalister har alltså sin egen lag. Och den läser man för allmänheten i tidningens spalter.

Jag skriver ofta om journalistikens förfall, från fakta rapportering till fullproppade åsiktsreportage. Bonniers medier deltar numera i denna nedåtgående rörelse. Ty journalister hos Bonniers har alltmer kommit att strunta i sin yrkeskodex. De tror nämligen att de är fria författare, i stil med August Strindberg. De vill förändra världen och åtminstone Sverige. I själva verket agerar de som klåpare och journalistikens dödgrävare.

Redaktionernas ledningar rycker på axlarna och hoppas på fortsatt presstöd då prenumeranterna lämnar dagspressen. Så agerar de dödgrävare jag nyss nämnt.

Torsten Sandström

Please follow and like us: