SvD den 14/7 innehöll SvD en intervju med samhällsdebattören Henrik Jönsson. En man med många konservativa åsikter, ibland bra, emellanåt märkliga. Hans klädsel påminner om dåtidens bilförsäljares. Och en religiös underton markerar konservatismens problematiska drömsida.

Det är ändå bra att SvD ger plats för hans tankar. Men det sker på svenska journalisters vanliga vis. Dvs genom att i rubriken markera avstånd från texten om Jönsson. Ur intervjun klipps nämligen orden i rubriken:

”Det ser inte jättebra ut för mig”

Tanken hos tidningen är förstås att varna för Jönssons åsikter. Ungefär som en giftvarning på en medicinburk.

Att detta och liknande varje dag sker i SvD är ett tecken på tidningen förfall, en nedgång som bolstras genom ett rejält statligt presstöd. SvD framstår idag som en månadstidning, med hopsamlat stoff från lång tid på lagret. Nästan allt kryddat med PK- eller vänstertänk. Kan man verkligen prenumerera på denna tidning? Om man tvingas att stå ut med vänstersnack kan man ju lika gärna lyssna på SR P1, som normalt dessutom innehåller mer nyanserad och fyllig information än SvD (som alltmer består av tjogtals klipp från TT).

Jag närmar mig därför ett beslut om att – efter åtskilliga år – klippa prenumerationen. Det medium som håller den mest öppna marknadsliberala – och vänsterkritiska linjen är enligt min mening Bulletin (där jag själv är krönikör). Utan att vara språkrör för SD, vilket jag tycker är rätt val, driver Bulletin en bred högerlinje, med öppningar åt olika håll. SvD är däremot idag rena smörjan, frånsett ledarsidan och under strecket. Men det räcker inte för en prenumeration. Jag vill inte hjälpa till att försörja vänsterns skribenter.

Torsten Sandström

Please follow and like us: