USA har lärt västvärlden åtminstone två läxor. En god och en tråkig. Först revolutionen mot britterna och den folkliga demokratins etablerande genom konstitutionen 1787. Sedan, i nutid, genom demokratins pågående förfall.

Jag skriver detta sedan en vettvilling i natt försökt mörda presidentkandidaten Trump. Samtidigt som hans motståndare, den sittande presidenten Biden envisas med att fortsätta sin kampanj, trots att den amerikanska nationen tydligt ser att Biden saknar verklighetsförankring och ofta kort försvinner i drömmarnas värld. I en demokrati efter min definition och smak skulle ingen av de två ha en chans. Den ena än förtyckande lögnare. Den andre en senil drömmare.

Vad är roten till det onda i USA? Enligt min mening är det bristen på förnyelse av konstitutionen. Denna 1700-talsskapelse för ett nybyggarland expanderande västerut på andra mark visar sedan länge klart otidsenliga drag. Jag menar att ett valsystem som nästan fullständigt domineras av Big business tydligt kommit att välja bort viktiga reformer. Jag har inget mot det amerikanska näringslivet, som är vitalt och vida överträffar vår världsdels trista skapelse EU och dess centralistiska näringspolitik. Frihet i USA och pyramider med lagar inom EU!

Men att Big business i praktiken genom miljardstöd tillåts bestämma vem som ska utses till president är, som vi ser idag, en katastrof. En sund och nödvändigt strikt reglering av partibidrag saknas i USA. Majoritetsval i enmansvalkretsar har jag inget emot. Det medför ofta nyttiga skiftningar i politiken (som Sverige skulle ha nytta av om inte den svenska högern en gång i tiden valt bort ett sådant system mot Brantings åsikt). Men bidragssystemet i USA hindrar i praktiken kandidater att få framgång vid olika val om de saknar de två partistyrelsernas stöd .

En annan omodern del av konstitutionen är att en del statliga och andra offentliga ämbeten tillsätts genom politiska val. OK, att även svenska politiker i statens ledning ibland ger sina kompisar offentliga jobb (alla minns väl Anna Kindberg Batra och några nu onämnda sossedomare i HD). Men i USA riskerar rättsväsendet att explicit politiseras genom att vissa tjänster som exv domare och åklagare utses via val. Antagligen fungerade detta system väl under expansionen västerut och det sk Emigrant Trail. Men inte idag med ett överflöd av väl utbildade amerikanska jurister. Vi ser det i processerna mot Trump. Vi ser det förstås i domar från Högsta domstolen i USA. Lyckligtvis har en nationell domarunionen i USA på allvar nyligen lyft problemet med politiserande federala domare, vilka genom – ofta högervridna avgöranden – gett sina företagsklienter lönsamma temporära framgångar i väntan på högre domstols beslut.

Slutligen belyser nattens skottdrama i USA ännu en juridisk återvändsgränd i konstitutionen. Jag tänker förstås på regleringen av rätten till innehav av vapen. Även här syns spöket från Wild West. Det är uppenbart att en ny vapenreglering krävs för att hindra skottlossning i nutidens amerikanska städer, skolor och presidentval. Det blev tydligt genom mordet på Abraham Lincoln 1865 och uppenbart genom dödandet av John F Kennedy 1963.

Därför frågar jag: när kommer USA att lära sig sin läxa? When will they ever learn? Alla förnuftiga människor – som kan släppa konservatismens band – måste inse att USA kräver ännu några viktiga ändringar av konstitutionen. Det brådskar. Ett val av Trump kanske gör det fullständigt klart. Men då är det kanske för sent.

Torsten Sandström

Please follow and like us: