Rubriken ovan är ett tema för en text i The Economist (22-28 juni) om EU. Där kritiseras organisationens ledarskap rejält. Det finns många ledare, men ingen som leder är underrubriken. Artikeln slutar med ironiska uttalanden om att den ryssvänliga Mr Orbans land är ordförandeland, med Ungerns slogan ”Make Europe Great Again”. Texten har en udd av britternas val att lämna organisationen, även om The Economist själv varit högst tveksam.
Enligt min mening är det uppenbart att Europas demokrati är i förfall. I stället för att etablera en fast bas för samverkan har EU byggts på lösan grund. 27 medlemsnationer som drar åt devis olika håll. Demokratier och autokratiska kleptokratier om varandra. Ryssfiender och rysskramare i samma gäng. Ett låtsasparlament som föder rader av lagtexter med kvävande verkningar för människor och företag. En europeisk ekonomi i obalans är ”kronan” på verket.
Till detta kommer alltså att EU saknar ny ledning. Det planeras för samma typ av styrning som före parlamentsvalet där det blåste högervind. Inga tecken på att man lyssnar på alla varningstecken. EU ska fortsätta att växa på sin federala väg, trots folkets ointresse och kritik. Nya problematiska stater i öst ska in. Det är inte min bild av hur ett demokratiskt samfund ska fungera. Demokrati växer underifrån – inte genom centralism. Det enda goda är parlamentet kommer att få svårt att enas om nya skräcklagar.
Min slutsats är att de politiska eliterna inom EU har kört fast. Frankrike och Tyskland i kriser och Ungern vid rodret. Egentligen är det inte klokt att inga reformister höjer rösten. Svenska politiker duckar och flyger som skottspolar till Bryssel för onödigt snack om frågor som bäst ska skötas på nationell nivå. I stället ser vi planer om fortsatt centralism, byråkrati och korruption. Den gamla organisationen för fri handel – EEC – gav hopp. Dagens EU är en sorg som närmar sig en skandal…
Torsten Sandström