För några dagar sedan hörde jag på radion SR P1 ett program med ambition att utse ” världens sämsta uppfinning”. Alla som tänker efter inser att det är en omöjlig uppgift. Men det mest häpnadsväckande var ändå den lösning som journalisterna på de offentligt finansierade propagandaradion presterade. Man pekade nämligen ut bensinbilen som sämst i klasen, dvs i praktiken lanseringen av T-forden. Som läsare inser du nu förstås att valet hade med den pågående klimatskräcken att göra. SR använder stora resurser för att sprida FN-chefens politiska skrianden där en stegrad nivå av skrämsel slagit i taket.

I och för sig hade elbilar tillverkats före T-forden. I New York kördes flera taxibilar på el. Men batterierna var dåliga – laddning måste (som idag) ske ofta – och resor blev opraktiska. Men genom bensindrift ökade motorstyrkan, hastigheten och körsträckan samtidigt som ekonomin i bilkörningen blev avsevärt bättre.

Alla bilförare känner till den historiska nyttan av utvecklingen av bensinbilar. Det rör sig om en fantastisk frihets- och rörlighetsframgång. Genom T-forden fick vanliga människor med tiden god möjlighet att göra fina och nyttiga resor på fritiden. Alltså ett stort steg framåt för mänskligheten. Nu spolades denna stora vinning i en handvändning av ett antal flåsiga SR-propagandister på den tvångsfinansierade SR-kanalen. Där ville man slänga en en protest rakt i ansiktet på den vanliga svensken.

Motorer drivna av bensin, diesel, fotogen och andra fossila substanser har för övrig revolutionerat även andra transporter. Allt från fartyg, flygplan , tåg, lastbilar till mopeder och gräsklippare. Med samma korkade journalistlogik borde även allt detta klassificeras som usla uppfinningar. Även lampor, ljus och kök drivna på fotogen, gas eller ved borde slängas på soptippen. Så går det när journallister försöker skriva historia utan ens ett litet mått av förnuft, sans eller eftertanke. Dvs då propaganda släpps loss av politiskt skadade fångar.

Då ska vi även lägga märk till att dagens elbilar knappast är tekniska drömmar för den som vill ge sig ut på snabba och smidiga långresor, särskilt inte i kyliga trakter i glesbygd. Dessutom är bilarna relativt sett dyra. Bensinbilar än alltså ännu konkurrenskraftiga, men framstår förstås som monster för rätttroende journalister. Det viftar med sina Gretas lilla gröna och skriar i takt med António Guterres´ ångestfyllda rop (då han flyger världen runt med jetbränlse i tanken på sin privatjet).

Jag tror läsaren inser vilket stolpskott SR presenterade denna dag då bensinbilen dissades. Om jag hörde rätt ställde förra sk ”vetenskapsjournalisten” på SR, Ulrika Björksten, upp som specialist då detta eländesreporage sändes. Hon gjorde med andra ord – sin vana trogen – bort sig. Den historieskrivning som SR presenterade var med andra ord skräckartat. En synnerligen god teknikutveckling stämplades hundra år i efterhand således som ett stort misstag.

Det rör sig om en skandal – bland många som dagligen vevas upp – på det som kallas public service och som nu presenterar politisk propaganda. Tala om desinformation! Rena dårpippin!

Torsten Sandström

Please follow and like us: