Efter sina ganska magra och tillrättalagda presentationer talar SVT Rapport varje kväll om att man ger plats åt sina lokala redaktioner från 50 platser runtom i landet. Ibland blir jag kvar och kollar Stockholmsredaktionen nyhetssändning. Om denna bestämmer kvaliteten på nationens lokala nyhetsstoff så är det allvarligt. Påfallande ofta repriser på det som nyss nämnts i Rapport. Och ganska ofta inte alls lokala nyheter, utan allmänpolitisk rapportering. Dessutom i former som påminner om PRAO-elevers träning i sagoberättande.

I stället för rejäla satsningar på en nyhetsredaktion – eller en nyhetskanal – så kör alltså SVT två samt dessutom 50 lokala.Jag tror inte SVT själv valt detta. Det sägs att Olof Palme ville ha en sosseredaktion (Rapport) och en borgerlig (Aktuellt). Om det finns någon skillnad mellan de två – ofta körs faktiskt samma nyhetsinnehåll och även samma inslag. Till detta kommer således de lokala nyhetsinslagen på barnnivå och med lokalt väder som vem som helst snabbare och bättre kan kolla på nätet. Det sägs att Sveriges politiker vill ha lokala nyheter. Och då levererar SVT.

Resultatet har blivit en tafflig nyhetspresentation i SVT till högt pris. Samtidigt ojar sig cheferna på public service över budgetnedskärningar nu och i framtiden. Detta samtidigt som många svenskar som tvingas betala kalaset över skattsedeln inte alls kollar tablåteven via SVT.

Min irritation blir inte mindre genom raden av vänsterjournalister som producerar politiskt korrekta reportage och egna åsikter. På senare tid har jakten på SD:s sk trollfabriker stått i centrum. Men inga ord om sossarnas trollföretag – det finns ett par stycken som i dagarna i smyg fått nya namn (men fortfarande otydliga etiketter). Dessa hemliga organisationer presenterar under neutrala namn egen S-pajkastning mot Tidöavtalets partier. Då SD sprider skit blir det alltså starka ord och skrik om troll. När sossar och andra partier (än SD) gör det anses det som tuff information och inte alls som fake news.

Läser i DN idag att även skepsis till FN:s skräckversion av klimatet – i en publicerad text med namn förstås – anses som trollverktyg från SD. På så vis ligger det mycket i att uppfatta den nuvarande hetsen om trollfabriker som en del av den svenska PK-kulturen. Allt utanför den trånga åsiktskorridoren är trolltyg, helt enkelt. Det är ju inte klokt. Hetsen just nu sammanhänger med EU-valet. Om högervinden håller i sig kan vi förvänta oss en orkan av skräck i juni.

Den radikala lösningen är att lägga ned SR/SVT. Låt folket själv välja vilka medier de vill ta del av och inte minst betala för! Orsaken till att SR/SVT finns till är en rädsla för folkets val. Inom vänstern är rädslans stor för att man ska förlora public service. Det kan väl vem som helt förstå om man tänker efter. Politikerna vill styra medierna, men vågar inte säga det rent ut. För Palme var public service och statlig journalistutbildning två hjärtefrågor.

Torsten Sandström

Please follow and like us: