I Malmö skapas en förvriden bild av samhället. Wikimedia

Som alla vet dödas barn i kriget i Gaza. Hamas som inlett terrorn och dödandet bär ytterst ansvaret (frånsett FN:s beslut 1947 om att öppna upp andra människors territorium för bosättningar). Israels försvarskrig går ut på att utplåna Hamas, vilket den judiska staten har rätt till enligt folkrätten (dvs att besegra den anfallande fienden). Israel måste – trots allt – kunna falla tillbaka på FN-beslutet för snart 80 år sedan.

Det är klart att även jag förfäras över de döda och blödande barn som syns på teve. Men förnuftiga människor måste ändå kunna göra en kall analys över ansvaret. Att unga palestinier dödas har sin orsak i det egna folkets stöd till Hamas och i islams propaganda om ett heligt krig. Bakom Hamas finns den förskräckliga regimen i Iran. Det finns alltså flera tunga skäl för att anklaga Hamas och även det palestinska folket. De begår nu ett självmord, i en fanatisk (eller desperat?) religiös tro om muslimsk seger och fördrivande eller dödande av 9 miljoner judar.

Det finns alltså anledning att rikta allvarlig kritisk mot den palestinska ledningen, dvs PLO åldriga diktatorer samt Hamas fanatiska terrorister. Under sjuttio år har befolkningen i Gaza kraftig ökat och trots miljarder och åter miljarder med humanitära bidrag har religiösa politiker inte förmått lösa befolkningens framtid. Ty deras tanke har varit att utplåna Israel i stället för att finna samexistens. Ett ärligt samarbete med Israel hade varit en säker väg till trygghet oh ekonomisk välfärd. Men muslimska krigare kan inte kompromissa. Religionen förbjuder det och uppmanar palestinierna till kamp för att tvinga judarna ut i Medelhavet. Palestinierna bär ett tungt ansvar för vägra att kompromissa. Valet att vilja vinna allt – påhejat av muslimska galningar – har inneburit krig och förskräcklig barnadöd.

Om inte palestinierna förstår bättre hade jag hoppats på att människor i västerlandet hade kunnat se nyktert på eländet i Gaza. Barn dödas i alla krig, även i det som Israel bedriver med stöd av folkrätten. Israel kämpar för sin existens! Västvärldens ungdomar tycks inte kunna se klart utan stöder en rörelse som riskerar att leda till ännu ett folkmord på judar!

Placeringen av en sk Europvisionsfestival i Malmö är något synnerligen oförnuftig. Svenska sossars stöd till palestinier har nämligen sitt centrum just i Malmö. Detta gör att unga européers vurm för palestinierna just nu får kulturjippot i Malmö att koka. En popshow håller på att förvandlas till en islamsk protestaktion. Många vanliga människor från olika nationer i Europa som samlats i Malmö har inte tänkt så mycket över verkligheten – men sett döda barn – och ger plötsligt stöd till Hamas förskräckliga terrorister och mördare. Det senare är något verkligen skrämmande.

Så långt har denna blogg skrivits innan tevefestivalen startats i Malmö lördag kväll. Idag, ett halvt dygn senare, alltså söndag , är jippot över. Det Mello som teves chefer kallar ”en samling vid lägerelden” är slut. Röken, som blev mindre kraftig än väntat, har skingrats. Den svenska mediala eliten har serverat en soppa på låg kulturell nivå, kryddad med massor av trassel , bråk och vänsterpolitiska skrik mot Israel. En teveshow med psykedeliska färger och blixtar av digitalt slag i ett tempo som inte ger minsta plats för eftertanke. Allt till en påver ljudkuliss med inslag av vrål och rappande från sångare som tycks hämtade direkt från gatan. Var finns de kulturella värden och goda tankar som ska skapa sammanhållning i en kritisk tid? Eftersmaken är bråk, skrianden, blixtnedslag och tomhet fylld med digitala ångor eller ångest.

För detta SVT-spektakel har det svenska samhället betalat några hundra miljoner i skattepengar för arrangemang och inte minst en storskalig polissatsning. Alltså en uppvisning i kulturellt lågvatten. Allt passande till Malmö kommuns politiska ledning, som är van att slösa andras pengar.

Torsten Sandström

Please follow and like us: