Bilden från dagens förstasida i SvD är talande. Två ledare som har talat om Brexit och kommit överens. Vilka skojare! Vilka snackepellar! I stället för att agera för en mindre ingripande union – och en billigare – som håller samman Europa har de båda lyckats klanta till det ordentligt. Britterna i väst är på väg utoch nästan hela östra EU-halvan är i uppror.

Ansvaret vilar särskilt tungt på EU:s ledning under senare år. Deras linje har varit ”ett större och starkare EU”, dvs mer av samma haltande politik i syfte att att lämna problemen bakom sig. Det stora nationerna och även Sverige har backat upp. Och nu står man tafatt där medan problemen hopar sig. Vid vägs ände förefaller det. Med en ny-hop-plockad Kommission som spretar åt alla håll.

Enligt min mening bär Frankrike störst ansvar. Här odlas nämligen ambitionen att leda Europa. Macron påminner om Napoleon I. Historien förskräcker. Tråkigt att britterna lämnar med en trasig fana på halv stång.

Please follow and like us: