De stora mediehusen förfäras över personer som fryner åt Greta Thunberg. Jag menar att detta är stor komik. Eller kanske bättre stor tragik. Först blåser tidningar, teve och radio upp hennes skolstrejk. Sedan kräver de att alla måste sjunga med eller åtminstone respektera effekten av deras mediala uppståndelse.

Jag menar att skeendet är en perfekt illustration till mediesamhället funktionssätt. Medierna skapar själv nyheter och sk sanningar. Debatten förs inom de rågångar som de stakat ut. Inom den sk åsiktskorridoren. Ve den som inte ställer upp! Alla kritiker hånas och hängs ut.

Bilden är från gårdagens SvD. En hel sida ägnar en kulturredaktör åt att presentera Gretas tankar i en bok som hon satt samman med benäget bistånd. Någon kanske säger att man bara ska rycka på axlarna. Men jag kan inte låta bli att oroas över utvecklingen i Absurdistan. Där låter man känslor ta över kalla vetenskapliga fakta.